Traditii si superstitii de Dragobete
Sunday 21 February 2016 - 13:12:14

  Conform vechii zicale, „Azi e Dragobetele, se saruta fetele?. In fiecare an pe 24 februarie romanii de pretutindeni sarbatoresc Dragobetele.
In mitologia romaneasca, Dragobete era zeul tineretii, al veseliei dar si al iubirii. Ziua in care romanii sarbatoresc Dragobetele coincide cu sarbatoarea Aflarii Capului Sfantului Ioan Botezatorul.
   Totusi, aceasta sarbatoare este puternic inradacinata in cultura romana. Dragobetele este un personaj transmis din generatie in generatie de la vechii daci, transformat mai apoi intr-un protector al tinerilor si patron al iubirii.
   Conform unor legende populare, Dragobetele este chiar fiul babei Dochia, un tanar chipes si iubaret care obisnuia sa seduca toate femeile care ii ieseau in cale. Totusi, in zilele noastre, Dragobetele reprezinta pentru romani simbolul suprem al dragostei autohtone.
   Celebrarea Dragobetelui se bucura de o simbolistica aparte, extrem de bogata si interesanta. Acesta reprezinta atat inceputul, cat si sfarsitul, inceperea unui nou anotimp, moment in care natura incepe sa prinda viata, dar si sfarsitul desfraurilor lumesti deoarece incepe Postul Sfant al Pastelui.
   In vremurile de demult si in unele zone chiar si in prezent, de Dragobete tinerii imbracati in faine frumoae obisnuiau sa se adune in paduri si sa culeaga buchete cu primele flori ale primaverii. Culesul floilor se facea cu voie buna dar si cu cantece si un fel de joc numit zburatorit.


[ Read the rest ... ]Trackback address for this post: http://www.comunadudesti.ro/e107_plugins/trackback/trackback.php?pid=12
You must be logged in to make comments on this site - please log in, or if you are not registered click here to signup
Trackbacks
veste moncler
commonly intended for authentication purposes. Also, a bolt seal is exhilarating for securing fences, barrels, and cabinets which aren't highpriority.
From: veste moncler
Acest site is powered by Primaria Dudesti rezolutie recomandata site 1920x1080